Hizmet 1 - Montaj

 

Montaj

Montaj Süreçleri

 

TEKLİF

 

SÖZLEŞME

Mevcut sözleşmeye ön görülmüş sistem için iş akışı ve ödeme planı ile alakalı eklenmesi gereken maddeler bulunmaktadır. 

 

RÖLÖVE (KUYU TARAMA)

Rölövasyon tekniği ile kuyunun tüm ölçüleri net bir şekilde çıkacak, kalıp hataları tespit edilecektir.

 

TASARIM

Kuyunun en dar hali belli olacağından kabin ölçüsü dahil tüm ölçüler net olarak çıkacaktır. Asansör avan projesinin çıkarılmasının ardından kendi tasarımımız tek tip konsol ve yan bölmelerle sıkıntısız montaj sağlayabiliriz. Bunlar dışında standartlaştırılmış şaseler de imal edebiliriz. Kendi kenet ve konstrüksiyonumuzu oluşturmamızın avantajı ise her kapasiteye göre standart kabin ve süspansiyonlar oluşturmaktır. Böylelikle tedarikçilerle yaşayacağımız sıkıntıları bertaraf etmiş olacağız.

 

BELEDİYE VE KONTROL FİRMASI İLE GÖRÜŞME

Tasarımını hazırladığımız asansörün kabin üstü yaşam alanına kadar bütün ölçüleri belli olacağından standarda aykırı durumlar önceden ortaya çıkacaktır. Risk analizleri de dahil olmak üzere bütün prosedür iş planına dahil edilecektir. Proje üzerinden belediye ve kontrol kuruluşu taleplerinide sağladığımızdan emin olduktan sonra ,satın alma evresine geçilebilir.

 

SATIN ALMA

Çizilmiş projeye istinaden eksiksiz malzeme listesi çıkarılır. Asansörün tüm malzemesi tek seferde alınabilir. Ölçüleri belli imalat ürünlerin teslim alınması sırasında kontrol edilmesi ve paketlenmesi gerekmektedir.

 

YÜKLEME SEVKİYAT

Malzemelerin paketlenmesi ve sınıflandırılması gerekmektedir paketler şu şekilde olacaktır.

  1. Ray kapı kat paketi: konsol, dübel, tırnak, yan bölme, lento, kapı kasası, kapı konsolu, civatalar.
  2. Raylar flanşlar ve flanş cıvataları paketlenmeden halledilebilir. Kesilecek ray önceden kesilip şase delikleri dahil açılabilir.
  3. ÇaIıştırma kat paketleri: kapı mekanizmaları, kat panelleri, etek sacları, eşikler kat kasetleri ve tesisat (kablo, kanal, sprial ),aydınlatma.
  4. Kabin süspansiyon takımı paketi: Kabin-süspansiyon-karkas cıvatalarıyla birlikte, kabin kapısı, kabin kaseti, revizyon kutusu ve diğer kabin üstü altı malzemeler.
  5. AğırIıklar: Paket dışında kalacaklar.
  6. Makine dairesi (dairesiz ise son kat) paketi: Şase, makine, pano, ana besleme panosu, regülatör, taşıyıcı kanca, merfez, makine dairesi merdiveni, koruma sacları, halat deliği koruma aparatları, civatalar, dübeller vs.
  7. Halatlar, fleksible kablo ve değişken tesisat.
  8. Kuyu dibi paketi: Tampon|ar, regülatör alt kasnağı, merdiven, seperatör, revizyon kutusu ,yağ toplayıcıların içinde bulunduğu paket.
  9. Etiketler, ayna, kablo bağı, bant, akıllı vida gibi ufak tefek hırdavatların bulanacağı son paket.

 

KUYU TESLİM ALMA

Sözleşmede bahsi geçen teslim tutanağı gerekleri şu şekilde olacaktır.

  1. Kapalı ve kilitlenebilir alan ya da konteyner indirilebilinir alan (konteyner durumunda depozito gerekmektedir.)
  2. Kuyu dibi yalıtımı, duvar sıvama iş|emleri, elektrik bağlantıları, karot ve kırma işlemleri.

İş Planı

Tüm malzeme gerekli kontrollerle birlikte eksiksiz ve hatasız şantiyede olacak. Tek bir ekip ofis üzerinde hiçbir yük oluşturmadan montajı sonlandırılabilecektir. İş akışı şu şekilde olacak.

  1. İp atma: İp atıldıktan sonra, uygulama mühendisi projeye uygun olduğunu teyit edecek. 
  2. Ray kapı montajı: uygulama mühendisi ölçülerin ve bağlantıların doğru olduğunu kontrol edeceği bir forma göre kontrolü sağlar. Şantiyeyle kapı kenarlarını iş planına uygun sürede bitirmesi için program yapar.
  3. Çalıştırma: çalıştırma sonrası uygulama mühendisi proje ye uygun olup olmadığını kontrol ederken son kontrolcü kalite ve standart eksikleri tespit edecek kontrolü sağ|ayacaktır.
  4. Asansör tescili ve teslimatı gerçekleştirir. Asansörler, bina taşınma işlemleri bitip bakım sözleşmesi yapılana kadar servise katiyen verilmemelidir.
  5. Açma gerekli koşulları sağlamış bina için asansör servise verilir ilk bakımı yapılır.

 

ASANSÖR YAPIMI  ( Tasarım, Montaj ve İmalat ) :

Öncelikle şu konu çok iyi bilinmelidir. Asansör, bir mühendislik dalıdır. 

Her ne kadar bugün üniversitelerde bir otomotiv, gemi, uçak ve bilgisayar mühendisliği gibi spesifik bir alana sahip değilse de; artık günümüzde Asansör Mühendisliği bölümlerine ihtiyaç duyulduğu yadsınamaz bir gerçektir. 

Halen sektörde özellikle makine mühendisleri ve elektrik mühendisleri asansör alanında çalışmalar yapmakta ve sektöre hizmet etmekteler. Ancak bilindiği gibi asansör sadece makine-mekanik, elektrik-elektronik konularını kapsamayıp ayrıca mimarlık, inşaat, ve hatta yazılım (bilgisayar) alanlarından da bazı konuları kapsamaktadır. Dolayısı ile bu kısa açıklama bile çığ gibi büyüyen ve teknolojisi sürekli gelişen sektörde asansör mühendisliğinin gerekliliğini ve ihtiyacını ortaya koymaya yetiyor.

Bu durum tespitinden sonra asansör montajı şöyle açıklanabilir.

Asansör montajı ,yapılacak binanın mimari ve statik projesi ile birlikte; güncel mevzuata göre asansör tasarımı ve avan veya uygulama projenin hazırlanmasıyla başlar. 

Asansör projesinde asansörün bulunduğu bina sahibinin adı, yapının adresi,pafta,ada ve parsel numarası, yapılacak asansörün teknik özellikleri (Durak sayısı,seyir mesafesi, kapasitesi, hızı, kullanılacak motor bilgileri vs), tüm (kuyu,kabin,kapı,mak.dairesi vs.) ölçüleri, trafik hesapları, bina statiği, elektrik hesapları, projeyi hazırlayan mühendislerin imzaları ile proje  mükellifi firmanın  bilgileri bulunur.

Asansör montajına yetkili mühendislerce hazırlanan ve ilgili idarece onaylanan asansör uygulama projesine göre başlanır.

Asansör montajında, kullanılan malzemenin seçimi ve özellikleri ile montajın her etabının yetkili mühendislerce kontrolü ve işçilik vasfı ortaya çıkacak ürünün kalitesini belirler.

Asansör montajını tamamlayan firma asansöre kendi tescilli markasını ve CE’sini vurur. 

Asansör montajı güncel yönetmelik ve standartlara göre tamamlanarak, yetkili muayene kuruluşunun kontrolünden geçirilip yeşil etiket alınır. 

Yeşil etiket alınan asansörün tescil işlemlerinin “Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği” hükümlerine göre ikmal edilen dokümanlar ile birlikte müracaat edilen idare (belediye) tarafından yapılması sağlanır.

AVAN PROJE HAZIRLAMAK:

  • Trafik Hesabı: Asansörün kullanılacağı yapının projesinde, ihtiyaç duyulan asansör adedi, hızı vb. özelliklerinin, teknik projeye eklenmesinde gerekli olan teknik verilerin hesaplanmasıdır. Firmamızda yetkili mühendisler nezaretinde hazırlanan projeler sayesinde, müteahhit, mimar ve mühendisler asansör için gerekli standartları projeye ekleyerek, sonradan oluşabilecek standart dışı uygulamaların önüne geçmiş olunacaktır.
  • Boyutlar: İnşaat proje aşamasındayken, asansör için belirlenen alanların mühendisler tarafından kontrol edilerek, proje için uygun olan kuyu ölçüsü, kabin ölçüsü ve makine dairesinin yeri ve yapısının planlanmasıdır. Asansör kullanılacak olan yapılarda, mimar ve mühendislerin, asansör standartlarını göz ardı etmeleri nedeniyle sıkça rastlanan sorunların önüne geçilmesi için, mutlak suretle hizmet alacağınız asansör firmasıyla irtibat kurmak, şantiye sürecinin en önemli safhalarından biridir.
  • Statik Değerler: Yapı projesi hazırlanırken, asansörün teknik değerleri göz önüne alınarak hazırlanan statik proje, yapı güvenliği açısından çok önemlidir.
  • Elektrik Projeleri: Yapı için hazırlanan elektrik projesi için, taahhüt firmasının asansör için gerekli olan elektrik tertibatını asansör firmasıyla yapacağı istişare sonucu hazırlamalıdır. Bu şekilde asansör başta olmak üzere yapı içerisindeki elektrikten oluşabilecek sorunların önüne geçilmiş olunur. Buda güvenilir ve konforlu asansör kullanımını beraberinde getirir.

UYGULAMA PROJELERİ :

Projelendirilmesi ya da revize edilmesi gereken asansörler uzman ekibimiz ve mühendislerimiz tarafından proje alanında incelenir. İncelemesi yapılan proje alanının gerekli çizimleri mühendislerimiz ve teknikerlerimiz tarafından hazırlanır. Hazırlanan çizim ve dokümanlar kısa bir zamanda gerekli departmanlara ulaştırılır. Projelendirme işlemleri müşteri isteği ve danışmanlarımız tarafından belirlenecek olan model ve özellikler mühendislerimiz tarafından onaylandıktan sonra fiyatlandırmak için pazarlama departmanımıza gönderilir. Müşteri ile sağlanmış olan mutabakat sonrası mühendislerimiz çizimleri tekniklere devreder ve projelendirme işlemi sonuçlanmış olur.

ASANSÖR İMALATI´NDA (MONTAJ) BİLİNMESİ GEREKENLER :

1) Planlama Aşamasında :

  • Binanın bulunduğu belediyenin imar ve yangın yönetmelikleri incelenmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Asansör avan projesi tercihen asansör montaj firmalarına yaptırılmalıdır.
  • Avan proje ve mimarideki ölçülere azami dikkat edilmelidir.
  • Elektrik tesisat projesinde asansöre ait kolon hattı şemaları, kuyu aydınlatması ve makine dairesi aydınlatması verilmeli, besleme panosu detaylarını içermelidir.
  • Binanın ve asansörün kullanım amacı, avan projeyi yapan kişiye detaylı olarak bildirilmelidir.

2) Bina Yapım Aşamasında :

  • Kuyu dibinin en az 150 cm yapılması tavsiye edilir.
  • En üst durak zemin kotundan en az 370 cm makine dairesi kümbet betonu yüksekliği olmalıdır.
  • Makine dairesi kümbet betonundan tavan yüksekliği en az 210 cm olmalıdır.
  • Kuyu dibinin su izolasyonu yapılmalıdır.
  • Kuyu ebatları mimari projeye ve avan projeye uygun tesis edilmelidir.
  • Kuyu açıklıklarına bariyer konarak kazalar engellenmelidir.
  • Makine dairesi yüksekliği ve diğer ölçülere dikkat edilmelidir. ,

3) Müteahhit, Mimar ve Mühendislerin Dikkat Etmesi Gerekenler :

  • Asansör kuyusu ve makine dairesinin oluşturulması
  • Kuyu bölmesi için gerekli çelik konstrüksiyon ve iki asansörün olduğu kuyularda tek kafes bölme malzemesinin temin edilmesi
  • Kuyu dibinin temizlenmesi, su çıkması durumunda izolasyonun yapılması
  • Asansör kuyusu badanasının yapılması ( kalıp ve demir parçalarının kesilmesi )
  • Kuyuya iskele konulması ( yerleşim planı asansör firması tarafından verilecektir. )
  • Kuyu aydınlatmasının yapılması ( kuyu dibinden ve kuyu tavanından 50 cm den başlayarak her kata birer lamba kuyu dibinden ve makine dairesinden kumanda edilecek şekilde wavien – yerleşim planı asansör firması tarafından verilecektir.)
  • Kuyu dibine 220 V. Priz konulması ( çizimi asansör firması tarafından verilecektir. )
  • Kuyu dibine iniş merdiveni yapılması ( çizimi ve tarifi asansör firması tarafından verilecektir. )
  • Kapı montaj öncesi ve sonrası gerekli kırım , örüm, sıva kaplama işleri gerekirse kapı üstlerine lento yapılması
  • Makine dairesine dışa açılan 800 x 2000 mm ebadında demir kapı yapılması ( kapı kilidi içerden elle dışardan anahtarla açılabilir olmalıdır )
  • Makine dairesinin boyanması ve aydınlatmasının yapılması ( 200 Lüks ışık şiddetinde )
  • Makine dairesi tabliyesine çıkış için merdiven yapılması ( tutamaklı olacaktır)
  • Makine dairesi tabliyesinin kenarının korkulukla çevrilmesi ( yükseklik 1.10 cm . )
  • Makine dairesi havalandırması için panjurlu pencere yapılması ( 2 adet 60x60 Demirden)
  • Makine dairesine enerji hattının getirilerek uygun enerji panosu ile bağlantısının yapılması ( detaylı çizim asansör firması tarafından verilecektir )
  • Makine dairesi tabliyesi zayıf olursa çelik konstrüksiyon ile kuvvetlendirilmesi
  • Şantiyede kilitli üstü kapalı bir deponun temin edilmesi
  • Montaj sahası güvenliğinin sağlanması
  • Asansör kullanma ruhsatının alınması sırasında yapılacak masraflar. (Harç, vergi,mükellif kaydı v.s.)
  • Asansör boşluğunun büyük olduğu durumlarda gerekli U profil bölmelerinin yapılması.

4) Firma Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler :

  • Asansör Firmasının ISO 9001:2015 Kalite yönetim sistemine göre saygın bir onaylanmış kuruluş  tarafından belgelendirilmiş olması,
  • Asansör Firmasının saygın bir Onaylanmış Kuruluş tarafından alınmış CE Sertifikasına sahip olması,
  • Referanslarının kuvvetli olması, yetkililere kolay ulaşılabiliyor olması, sözleşme veya teklifin teslim&garanti sürelerini içermesi tercih nedenidir.
  • Firmanın yapmış olduğu bir asansöre ziyaret faydalı olacaktır.
  • Yapım aşamasında ;
  • Asansör firmasının taahhüdünde bulunmayan işlerle ilgili Asansör firmasından rapor istenmelidir.
  • Rapora göre inşaatla ilgili işler yapılmalıdır.
  • Emniyet kompenentlerinin mutlaka CE belgesi seçileceği konusunda emin olunmalıdır.

 

Asansör Montajı, asansör diye tanımlanan ürünün ortaya çıkmasını sağlayan imalatın adıdır. Nasıl bir bina, fabrika veya atölyede değil temelinin atıldığı yerde inşa ediliyorsa asansör de böyledir. Bina temelinden başlayarak asansör için bırakılan kuyu dibi diye tabir edilen yer de asansörün temelidir. Asansör kuyusu (şaftı) bu temel üzerine inşa edilir. Asansör de bu kuyuya (şafta) standartların öngördüğü şartlarda asansör montajı yapılarak tesis edilir. Asansör montajı bir başka değişle asansörün inşası anlamına da gelmektedir. Bir inşaat firması inşa ettiği binanın demirini, betonunu, çimentosunu, penceresini, kapısını, mermerini, fayansını vb… kendisi üretmiyorsa (istisnalar hariç) asansör montajı yapan firmalar da asansörün motorunu, kapısını, rayını, kabinini, butonunu vb… kendisi üretmez.

Halk arasında asansör denilince fabrika ortamında üretilen ve götürülüp binaya pencere kapı gibi monte edilen bir ürün akla gelir. Hâlbuki asansör parçalarının 95/16/AT Asansör yönetmeliğine ve TS EN 81-1, TS EN 81-2 ye uygun asansör montajı yapılmadıkça ve buna uygun son kontrolleri de yapılıp hizmete alınabilecek duruma getirilmedikçe bu ürün asansör hüviyeti kazanmaz. Hal böyleyken asansör montajının kalitesi de azami dikkat edilecek hususların başında gelmektedir. Asansör tedarikçileri tarafından bu unsur pek düşünülmez. Sonuçta iş hazır malzemelerin binaya tutturulmasıdır. Pek üzerinde düşünülecek bir konu değildir düşüncesi hakimdir. İnşaatta harcını ben alayım usta, sıvasını sen yap mantığı asansör montajında maalesef geçerli değildir. Deneyenler yok mu? Var tabiki. Fakat sonuç binaya sıvanmış bir asansör uygulamasını andırmaktadır. Asansörü monte eden ustanın herhangi bir hukuki sorumluluğu zaten yoktur. Ücretini de almıştır, yani inşaatta işini bitirmiştir.

Bu tip uygulamalara asansör ruhsatı da alınamadığından tam bir ortada kalma durumu söz konusudur. Çünkü ruhsat alınamayan asansör yapılmamış kabul edilmekte, dolayısıyla binaya iskân verilmemektedir. Resmi kurumlar her türlü riski alan tüzel kişileri yani asansör firmalarını asansör montajı yapmış kabul etmektedir. Çünkü asansör montaj firmaları her zaman düzenli olarak denetimleri yapılan ve her türlü belgeyi almaya hak kazanmış firmalardır. Yapılan asansör montajını proje aşamasından montaj aşamasına, malzeme temininden asansör kalite kontrolüne ve bir bakım sözleşmesi yaparak hizmete açılması işlemine kadar her aşaması elektrik ve makine mühendislerinin denetiminde yapılması zorunludur. Gerekli mevzuatlara uygun olarak yapılan asansör montajının maliyeti bu sebepten dolayı değişiklik arz etmektedir.

Onun içindir ki girdi ürün kontrolleri tek tek yapılan asansör parçaları ile yapılan asansör montajı, kaliteli bir işçilik ve yüksek deneyim gerektirmektedir. Asansör üzerinde bulunan marka bir kapının veya bir kabinin markası değil asansör montajı yapan firmanın tescilli markasıdır. Aynı malzemeleri kullanılan asansörlerin markalarının farklı olması asansör montajını farklı bir firmanın yaptığını ancak aynı malzemeleri kullandığını göstermektedir. Asansör montajı yapan firma asansör teknik dosyasını oluşturur ve testlerden geçen ürününe CE işaretini etiketler. Bu olay kendisini denetleyen firmaların da olduğunu ve standartlara uygun olarak asansörü tesis ettiğini gösterir. Aksi durumda asansör montajı yapanının kim olduğu bilinmeyen ve CE işareti de taşımayan asansörler ‘gecekondu asansörler’ sınıfına girer. Bu da her kaçak yapı gibi yıkılma (demontaj) riskiyle karşı karşıyadır. Tabi bu ürünleri kullanmak ve kullandırtmak ise daha büyük risktir.

  Değerli ziyaretçilerimiz;

Asansör montajı, kanunlarla yetkilendirilmiş asansör firmaları tarafından yapılması zorunludur. Asansör imalatı ve montajı için çalışacağınız firmanın gerekli olan tüm belgelere sahip olduğunu kontrol ediniz. KINGLIFT Asansör, asansör montajı için gerekli görülen tüm belgelere sahiptir.


Resim